De eerste paar dagen

Vrijdag 7 september 2018

Vrijdagochtend vertrokken we vanuit het Fraterhuis in De Bilt. We werden door een aantal bewoners uitgezwaaid. De reis naar Schiphol verliep vlot. Eenmaal daarbinnen ging het allemaal snel: binnen een uur hadden we de koffers afgegeven en waren wijzelf en onze handbagage gecontroleerd. En toen was er koffie.

Boeing 777

 

 

 

 

 

 

 

In de Boeing 777 van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda hadden we mooie plaatsen met extra beenruimte. Dat is heerlijk op zo’n lange vlucht. Op het moment dat we volgens schema zouden moeten vertrekken liet de gezagvoerder ons weten dat we pas over een uur aan de beurt waren om op te stijgen. En zo hadden we vijftien uur op onze stoel gezeten toen we de volgende ochtend rond acht uur – 03.00 uur ’s nachts Nederlandse tijd – landden op de grote internationale luchthaven van Jakarta. Omdat we met Garuda verder vlogen naar Malang, hoefden we niet eerst onze koffers op te halen en weer af te geven. Dat werd allemaal geregeld, zo had men ons verzekerd!

Zaterdag 8 september 2018

Terwijl we zaten te wachten voor de vervolgvlucht kwamen we Inge Kapitan tegen. Zij is een van de tolken bij het kapittel. De vlucht van anderhalf uur naar Malang vertrok keurig op tijd, maar we moesten ruim twintig minuten taxiën naar de startbaan. Daar duurde het ook nog even voor we de lucht in gingen: er stonden vier toestellen vóór ons in de rij. En na elk vliegtuig dat vertrok, kwam er een ander toestel aan. Het ging echt (één) op en (één) neer!

Daar zijn onze koffers!

Op het vliegveld werden we verwelkomd door frater Adolf Cawa, de algemeen secretaris. Er stonden drie auto’s voor ons klaar en  we gingen op weg naar het St.-Gregoriushuis waar, op het terrein, ook het noviciaat van de fraters is gevestigd. En oh ja: onze koffers waren keurig met ons meegereisd!

Het St.-Gregoriushuis

Wat is er veel verkeer! Vooral heel veel brommers en scooters die tussen de auto’s heen en weer slingeren. Zo nu en dan was het heel chaotisch; soms ging het maar nét goed. En iedereen probeert overal tussen te dringen. De rit naar ons onderkomen duurde net zo lang als de vlucht van Jakarta naar Malang die we net gemaakt hadden …

In het Gregoriushuis werden we hartelijk ontvangen. Hier zullen we de komende drie weken verblijven.

 

Zondag 9 september 2018

Na een vroeg ontbijt liepen we in tien minuten naar de Sint Andreaskerk voor de mis van half acht. De kerk was behoorlijk vol. Mooi om te ervaren.

Om tien uur vertrokken we naar het St.-Willibrordushuis, het werk- en woonadres van het Algemeen Bestuur. We werden ontvangen met koffie. Het was een gezellig weerzien met de fraters. Frater Antonius spreekt nog steeds goed Nederlands. Na aperitief in de mooie binnentuin en een heerlijke maaltijd werden we teruggereden naar het Gregoriushuis.

Frater Berno, pater Hans Kwakman, frater Venansius en Inge Kapitan

Fraters Damianus en Antonius

Fraters Hans, Leo, Wilfried en Berno

In de loop van de middag kwam broeder Bram Hommel aan. Hij is de andere tolk de komende weken.

De rest van de dag was een rustdag. Morgen begint het Algemeen Kapittel 2018.