Het kapittel is gesloten

De laatste morgen van het kapittel is prima verlopen en iets over tijd afgesloten. Het bespreken van de notulen had nogal wat voeten in aarde, daar de materie voor de notulanten en voor de schriftelijk vertaler onbekend en erg ingewikkeld was, zeker wat de terminologie betreft. Maar we zijn er goed uitgekomen en de tien voorstellen zijn met glans aangenomen. De herstruc­turering kan in werking gezet worden. In de loop van 2016 – met als streefdatum 1 mei 2016 – zal de Provincie Nederland de status krijgen van een “Religieus Huis” en rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van het Algemeen Bestuur vallen. Nu moet u niet meteen denken dat alle Nederlandse fraters op die datum in hetzelfde huis (gebouw) moeten wonen, nee, het gaat om de personen die allen tot dezelfde gemeenschap behoren, waar ze ook wonen. Deze groep van mensen vormt dus het “Religieus Huis”. Deze gemeenschap krijgt een religieus huis-bestuur en een religieus huis-beraad. Tot dit beraad behoren allen die bij het religieus huis ingeschreven staan. Door deze wijziging wordt het Provinciaal Bestuur opgeheven en is er ook geen Provin­ciaal Kapittel meer, die functies worden dus door het bestuur en het beraad van het religieus huis overgenomen.

Het zal wel even wennen zijn, maar wij zijn niet de eerste congregatie die voor deze vorm kiest. Het is ook niet zomaar uit de lucht komen vallen, nee, we zijn al een paar jaar met een werk­groep met deze materie bezig en op het Provinciaal Kapittel van 2012 is er ook al met elkaar over gesproken.

Voor Kenia is besloten om nu nog niet over te gaan tot het aannemen van Keniaanse jongeman­nen tot lid van onze congregatie op grond van te weinig mankracht, onvoldoende financiën be­schikbaar te hebben en het grote culturele verschil, dat meer voorbereiding kost dan tot nu toe gegeven is aan de medebroeders die nu in Kenia werken of gewerkt hebben.

Wel is er veel gepraat over het huidige werk van de fraters aldaar, waaraan nogal wat problemen kleven. De besturen hebben de opdracht van het kapittel gekregen om er meer energie in te ste­ken, meer te evalueren en de voorbereiding op uitzending te verbeteren.

En nu……. nu vertrekken we morgen naar Lombok om te relaxen en onze goede vriendin Yantine Buijs te ontmoeten die daar al enkele jaren werkt en wellicht zullen we een project van haar be­zoeken. Op vrijdag 2 oktober hopen wij weer veilig in Holland aan te komen! Misschien komt er nog wel een berichtje vanaf Lombok!

Een blik in de kapittelzaal

Een blik in de kapittelzaal

IMG_2405

Een blik in de kapittelzaal

Er wordt gestemd ..... (foto van de kapittelfotograaf Fr. Heribertus)

Er wordt gestemd ….. (foto van de kapittelfotograaf Fr. Heribertus)

... de besluitenlijst wordt ondertekend... (foto van de kapittelfotograaf Fr. Heribertus)

… de besluitenlijst wordt ondertekend… (foto van de kapittelfotograaf Fr. Heribertus)

... en dan de kapittelfoto (foto van de kapittelfotograaf Fr. Heribertus)

… en dan de kapittelfoto (foto van de kapittelfotograaf Fr. Heribertus)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.